İzmir Çiğli Vatandaşları halkla ve mahalle muhtarlarıyla seçim sonrası icraatları ve yerel yönetimden beklentilerini konuştuk. Belediye yönetiminin görevi henüz yeni devraldığını ve zamana ihtiyacı olduğunu düşünen Çiğli halkı yerel yönetimden ilk olarak kreş ve ulaşım sorununu çözmesini istiyor. Egekent Mahallesi Muhtarı Müge Kaplan, ilk kez seçildiğini ve Çiğli’nin en genç kadın muhtarı olduğu belirterek “Biz de yeniyiz, belediye başkanı da. Belediyenin birçok projesi var. Gerçekleştireceğine inanıyorum” dedi.
Çocuk oyun alanları yapılmalı
Mahallelerinde altyapı sorunu yaşamadıklarını belirten Kaplan “Ancak kreş sorunumuz var. Mesela ben çocuğumu Evka-2’de bir kreşe verdim. İki araba değiştiriyorum Evka-2’ye gitmek için” diyerek yaşadığı sıkıntıyı anlattı. Mahalle halkının da benzer sıkıntıları yaşadığını belirten Kaplan, ayrıca mahallelerinde ulaşım sorunu olduğunu otobüslerin yetersiz olduğunu ekledi. Mahallede çocukların oynayabileceği parkların da az olduğunu ve kadınların da vakitlerini geçirebilecekleri yerlerin olmadığını söyleyen Kaplan oysa bunun için değerlendirilebilecek boş alanın da mahallede olduğuna dikkat çekti.
Kadınlar için konuk evleri
12 yıldır Egekent’te oturan ve 12 yaşında ikiz çocukları olan Aysun Arslan da yıllarca çocuklarını bırakacak kreş bulamadığı için çalışamadığını söyledi. Belediyenin açtığı kurslara ücretsiz servisler konulmasını isteyen Arslan “Zaten ulaşım sorunu da yaşıyoruz, bir yerden bir yere gitmek için 2-3 araç değiştiriyoruz. En azından semtlerden Çiğli Araştırma Hastanesine direkt araç olmalı” dedi. Mahallelerde şiddete uğramış kadınların kalabileceği konukevleri açılması gerektiğini de belirten Arslan “Belediye başkanı göreve yeni geldi. Ama umarım verdiği sözleri yerine getirir. Bunu zamanla göreceğiz” diye konuştu.
Mahalle toplantısı yapılacak
Küçükçiğli Mahalle Muhtarı Ebru Kayacıoğlu ise belediyenin çöp konteyneri ve çevre temizliği gibi konularda isteklerini hemen karşıladığını anlatarak “Eksikler yok mu var ama bunların hepsi zamanla tamamlanacaktır” değerlendirmesinde bulundu. Küçükçiğli’de sağlık ocağı olmadığını, bu konuda belediyenin de aracılığıyla Sağlık Bakanlığı ile görüşmeler yaptıklarını söyleyen Kayacıoğlu bu eksikliğin en kısa zamanda giderilmesini beklediklerini aktardı. Belediye başkanının mahallelerde halkla toplantılar yaptığını, Küçükçiğli’ye de geleceğini ve mahallelinin kreş talebinin de o toplantılarda gündeme geleceğini ifade eden Kayacıoğlu, “Mahallenin bir diğer sorunu da hastane ile arada tren yolu var. Buraya üst geçit yapılmasını istiyoruz” dedi. Uzun süredir Çağdaş Mahallesinde muhtarlık yapan Hasan Akuş ise mahallede yeterli sayıda park olmadığına vurgu yaparak “Belediyenin vadettiği birçok proje var. Şu anda rutin işlerle uğraşılıyor. Ancak projelerin gerçekleştirileceğine inanıyoruz” dedi.
Otobüsler yetersiz
Çiğli’de yaşayan Dursune Kaya, sıkıntıların başında ulaşım sorunu olduğunu belirterek “Ulaşım hem pahalı hem de zaman kaybı çok. Otobüs sayısının artırılması gerek” dedi. Kreş sorununun çözülmesini, çevre temizliğinin ise yetersizliğine değinen Kaya, beklentilerinin verilen sözlerin yerine getirilmesi olduğunu söyledi.
Begüm Can Rorhan da belediyelerin mahallelere geri dönüşüm kutuları koymasını, ağaçlara kuş evleri yapılmasını, çocuklar için oyun alanları, tiyatro ve kreş imkanı sunulmasını talep ediyor.
5 yıldır Egekent Mahallesinde esnaflık yapan bir kadın ise mahalleye ulaşımın yetersiz olduğunu ve su fiyatlarının çok yüksek olmasından şikayet ederek mahallede insanların vakit geçirebileceği iki parkta da verilen hizmetlerin çok pahalı olduğunu söyledi.
Alev isimli bir yurttaş ise mahallede kadın, genç ve çocukların zamanlarını değerlendirebileceği sosyal tesislerin olmasını istediğini anlatarak özellikle kadınlara yönelik geziler, piknikler düzenlenmesi gerektiğini söyledi.