Şehir içi ulaşımda akıllı uygulamalar başlıyor

Şehir içi ulaşım
Şehir içi ulaşım

Dünyada her alanda akıllı sistemler yaygınlaşıyor

Otomotiv sektörü elektrikli araç üretiminin yanı sıra otonom sistemler üzerinde yeni projeler geliştirirken, mobil uygulamalar hayatın her alanında artık vazgeçilmez hale geldi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi de çağın gereği olarak ulaşımı konforlu hale getirmek, amacıyla akıllı şehircilik alanında önemli projeleri hayata geçiriyor. Bu amaçla AR GE Daire Başkanlığı’nın adı Akıllı Şehircilik Daire Başkanlığı’na dönüştürüldü. Büyükşehir bu alanda yaptığı projelerle yurtdışından da mali destek almaya başladı. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım şirketi BURULAŞ, 424 otobüs, 54 kilometre metro ağı ve 400’e yakın halk otobüsü ile yaptığı kent içi ulaşımda, akıllı sistemleri yaygınlaştırmak amacıyla hazırladığı projeleri hayata geçiriyor.

İlk olarak otobüslere tıpkı Bursaray’da olduğu gibi ekran konulması. BURULAŞ, 31 Aralık 2019 tarihine kadar tüm otobüslere kamera konulmasıyla ilgili yatırımını şimdiden tamamladı. Görme engellilere sesli, işitme engellilere de işaret diliyle bir sonraki durağı bildirecek ekranlarda ayrıca sosyal mesajlar da verilecek. Pilot uygulama Cumhuriyet Bayramı’nda 5 otobüste başlayacak. Sistem 3-4 ay içinde tüm otobüslerde yer alacak.

Dijital dönüşümün ikinci adresi otobüs kartlarında olacak. Elektronik Ücret Toplama Sistemi (EÜTS) çok kısa süre içerisinde hizmete girecek. Sistem sayesinde, online dolum, online vizeleme, qr kodlu bilet, cep tel ile geçiş, cep tel ile ödeme gibi işlemleri yapılırken, evden çıkmadan, yaşlı ve öğrenci kartı vizeleri online olarak gerçekleştirilecek.

‘Otobüsüm nerede’ uygulaması daha verimli hale gelecek.

Yazılımı geliştirilen uygulama ile vatandaş binmek istediği aracın nerede olduğunu, kendi beklediği durağa ne zaman geleceğini dakikası dakikasına takip edebilecek.

Bursa kent içi trafiğinin tıkanmasının en önemli nedenlerinden biri hatalı parklar. Burbak, geçtiğimiz aylarda BURULAŞ ile birleştiği için otoparklar konusu da Kürşat Çapar’ın görev alanında yer alıyor. Bu sorunun çözümü için yeni park alanları oluşturduklarını ifade eden Çapar, büyükşehir meclisinden geçen ve önümüzdeki günlerde ihalesi yapılacak olan elektronik denetleme sistemini de anlattı.

Trafik polisi ve belediye görevlilerinin olduğu 6 adet araç Bursa’da denetleme amacıyla dolaşacak. Dolaşırken çekilen görüntüler işlenecek ve hatalı park yapanlara araçtaki polis tarafından ceza yazılacak. 6 denetleme aracı önümüzdeki yıl yollarda olacak. BURULAŞ yine Emniyet Müdürlüğü ile işbirliği yaparak Ankara, İstanbul ve İzmir yolunda hız koridorları oluşturacak. Buradaki amaç, şehir trafiğine girecek araçların belirli hız limitlerine uymasını sağlamak. Yollardaki elektronik düzenleme ve denetimlerle hız istenilen limitlere çekilerek, araçların trafiğe katılımı yönlendirilecek. Bir nevi fermuar modeli gibi ana arterlere katılacak araçların akışı engellemesi önlenecek. Ayrıca akıllı kavşaklardaki kırmızı ışık ihlalleri için denetlemeler devreye girecek.

Şehir Hastanesi’ne ulaşımı sağlamak için Bursaray bağlantılı Küçük Sanayi ve Emek istasyonları ile Demirtaş ve Terminal’den 3 hat oluşturulmuştu. 25 belediye otobüsü bu hatlarda halen sefer yapıyor. İlk haftalarda istasyona her vagon geldiğinde hareket eden otobüsler, zaman içinde yolcuların taleplerine uygun olarak düzenlendi. Ancak, Heykel, Kent Meydanı, yeni büyükşehir belediye binasının doğu ve batı yönlerindeki vatandaşlardan hastaneye direkt seferler talebi geldi. Muradiye Devlet Hastanesi’nin kapanmasıyla Şehir Hastanesi’ne giden doktorlarla bu bölgedeki hasta bağının devamı için otobüs seferi düzenleme kararı alındı. Yeni alınan şoförlerin göreve başlamasıyla kasım ayında devreye girecek hat, tava şeklinde bir güzergah izleyecek. Kent Meydanı, Heykel, Ankara yolu ile tavanın gövdesi sap bölümüyle de İstanbul Caddesi’nden çevre yoluyla Şehir Hastanesi’ne ulaşılacak.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*