Uzmanlar, konut kredisi kullanacak vatandaşları hayat sigortası
konusunda uyarıyor.
Tüketici Mahkemesi, konut kredisi ile ilgili flaş bir karara imza attı. Konut kredisi kullanarak ipotekli bir ev satın alan vatandaş, taksitler devam ederken yaşama veda etti. Vatandaşın borcu aile bireylerine kaldı. Aile bireyleri, yaklaşık 4 yıl ödeme yapılmış olan kredi için Tüketici Mahkemesi’ne başvurdu.
TÜKETİCİ Mahkemesi, bankanın hayat sigortası başvurusunu gerçekleştirmediğini, ölen kişinin hayat sigortası talebinde bulunduğunu tespit etti. Bunun üzerine başlatılan işlemlerde 4 yıllık ödeme aileye iade edildi. Banka kusurlu bulunduğu için ailenin konut kredisi borcu da silindi. Tüketici, hayat sigortası talebinde bulunmazsa borcu ödemek zorunda kalıyor. Çektiği konut kredisini öderken ölen kişinin kalan borcunu mirasçılarından talep eden bankanın hayat sigortası yapmadığı ortaya çıkınca 4 yıl boyunca ödenen kredilerin iadesine hükmetti. Dava dosyasına göre, C.K, 2012 yılında bir kamu bankasından 66 bin TL tutarında konut kredisi çekti. C.K, 3 Kasım 2014 yılında hayatını kaybetti. C.K’nın mirasçıları, kredi borucunu 2018 yılına kadar ödemeye devam etti. Ancak aile, ödeme yapılmasına ve onay verilmesine rağmen bankanın C.K için hayat sigortası yapmadığını tespit etti.
BANKA KUSURLU BULUNDU
Bunun üzerine aile, avukatı Fırat Bilici aracılığıyla Ankara 13. Tüketici mahkemesine dava açtı. Dava dilekçesinde, “Davacıların, miras bırakanlarının vefatı üzerine, sigortadan yararlanmak üzere davalıya başvurmaları ile davalının sigorta yapma yükümlülüğünü miras bırakanın açık muvafakati olmasına rağmen yerine getirmediği bu sebeple de yararlanamayacakları ortaya çıkmıştır. Davalının, bakiye kredi borcunu, mirasçılarından talep etmeye devam etmesi nedeniyle işbu dava açılmıştır. Davalı, vefat eden C. K ile aralarında imzaladıkları sözleşme ve Borçlar Kanunu’nun vekillik ile ilgili maddeleri uyarınca muris C. K sigortayı yapmakla yükümlenmiştir” denildi.
BANKA SİGORTA YAPMADI
Hürriyet’in haberine göre; mahkemenin görevlendirdiği bilirkişi hazırladığı raporda, “Taahhütname başlığı altında krediye ilişkin konut ve hayat sigortalarının yapılmasını açık ve net bir şekilde talep etmiş olduğu, bu talebe karşılık, davalı bankanın konut finansman kredisine ilişkin hayat sigortası sözleşmesini yapmadığının tespit edildiği, söz konusu kredi borçlusunun hayat sigortasına engel teşkil edecek herhangi bir sağlık beyanı olup olmadığının görülemediği, müşterinin talebine rağmen hayat sigortasının yapılmadığı” tespitinde bulundu.
Mahkeme, açılan davanın kabulüne karar verdi. Geçen hafta taraflara tebliğ edilen kararda, C.K.’nın varislerinin ölüm tarihi olan 3 Kasım 2014 tarihinden 1 Ekim 2018 tarihine kadar kredi taksitlerini ödedikleri ve yapılan toplam ödemenin 40 bin 204 TL olduğu banka tarafından sunulan belgeler kapsamında anlaşıldığı belirtilerek, “Talebe rağmen yapılmayan hayat sigortası nedeniyle davacı mirasçılardan kalan kredi borç bakiyesinin tahsil edilemeyeceği hususu sübut bulmuştur. Bu kapsamda davacılar tarafından davalı bankaya yapılan 40 bin 204 TL’lik ödeme yönünden davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir” dedi.
KREDİ ÇEKERKEN DİKKAT EDİN
Av. Fırat Bilici verilen kararın örnek bir karar olduğu ve tüm tüketicileri ilgilendirdiğini belirterek, “Açıkça bir muvafakat olmasına rağmen hayat sigortası yapılmamıştır. Halkımız bu konularda daha da bilinçlenmesi ve kredi çekerken özellikle kendilerine imzatılan belgelerin ne olduğunu kontrol etmeleri lazım. Bu şekilde mağduriyetlerin önüne geçebiliriz” diye konuştu.
BANKA SİGORTA SEÇENEĞİ SUNAR
Avukat Hikmet Güngör, bankaların konut kredisi çeken kişilere hayat sigortası seçeneği sunduğunu, kararı tüketicinin verdiğini dile getirdi. Avukat Güngör, “Aslında banka bu kararla kendini korumaya alıyor. Tüketicinin vefatı halinde alacağını sigortadan alıyor. Eğer sigorta talimatı verilmiş ve kişi ölmüşse aile kalan borcu ödemez. Ama hayat sigortasını tüketici talep etmemiş ve bu nedenle yapılmamışsa bu defa borç mirasçılara kalır” dedi.
HAYAT SİGORTASI NEDİR?
Kredili Hayat Sigortası, bireysel kredi kullanan müşterilerimizin yaşam kaybı veya tam ve daimi maluliyet durumunda kredi borcunu teminat kapsamında güvence altına alan sigortadır. Borç kapatıldıktan sonra varsa kalan tutar ailenize veya sevdiklerinize ödenir.
HAYAT SİGORTASININ AVANTAJI NEDİR?
Yaşam kaybınız durumunda, tazminat sigorta şirketi tarafından bankaya ödenir. Ödenmiş kredi borcunun tazminattan düşülmesi ile oluşan bakiye de (varsa), banka tarafından, Kanuni Varislerinize ödenir.
Tam ve daimi maluliyet durumunda tazminat sertifika üzerinde belirtilen sigortalıya, size ödenir.
Kredi kullanımlarında, yıllık azalan teminat üzerinden hesaplama yapılır.
Ödediğiniz primleri vergi matrahınızdan düşerek vergi avantajı elde edebilirsiniz. Bireysel İhtiyaç, Mortgage ve Taşıt kredileri sigortalanabilir.
HANGİ TEMİNATLAR VERİLİR?
Yaşam Kaybı ve Tam ve Daimi Maluliyet Teminatı: Sigorta süresi içinde gerçekleşecek olası bir yaşam kaybı ya da maluliyet durumunda hasar tarihi itibariyle geçerli olan teminat tutarı ödenir. Teminat tutarı, kredi borç bakiyesi ve aylık kredi faiz oranına bağlı olarak yıllık azalmaktadır. Sigortalının yaşam kaybı durumunda geçerli olan teminat üzerinden kredi borcu ödenir ve ödendikten sonra varsa kalan tutar Kanuni Varislere ödenir. Tam ve daimi Maluliyet durumunda ilgili teminat sertifika üzerinde belirtilen sigortalıya ödenir. İlgili teminatlardan her ikisinden de tazminata hak kazanılması söz konusu olmayıp, bu teminatlara ilişkin her hangi bir tazminat ödendiğinde sigorta sözleşmesi sona erer.
SİGORTA SÜRESİ NE KADAR?
Sigorta süresi, kredi vadesiyle ile uyumludur. Kredi vadesinden kısa süreli gerçekleşen poliçeler için yıllık otomatik yenileme talimatı vermeniz durumunda primler kredi kartı ya da hesabınızdan alınarak, poliçeniz yenilenecektir.
KONUT KREDİSİNE UYGUN EVLER HANGİLERİ?
Almayı düşündüğünüz evin inşaatına henüz başlanmamış ya da başlanmış ama henüz yapım aşamasındaysa kat irtifakı, bina bitmiş ve iskan alınmış ise kat mülkiyeti tapusu olması gerekiyor. Kat mülkiyeti tapusu yoksa, bunu çıkarmak için de ayrıca bir bedel ödenmesi gerektiğini unutmayın. Kat mülkiyeti olmayan evler için, kat mülkiyetine geçmek adına öncelikle iskan alınmış mı diye kontrol etmek gerekir. Konuyla ilgili belediyeden bilgi alınabilir.
EVİN İNŞAAT DURUMU
Konut kredisiyle almak istediğiniz evin en az % 80 bitmiş olması gerekiyor. Daha başlanmamış bir ev için kredi almak ancak, konut projesinin anlaşmalı olduğu banka ile mümkün.
KİMLER KONUT KREDİSİ KULLANABİLİR?
Konut kredisine başvuruda bulunmak için 18 yaşını doldurmuş olmanız ve gelirinizi belgeleyebiliyor olmanız gerekiyor. Konut kredisi almak için bankaya nüfus cüzdanı, ikametgah ve gelir durumunuzu gösteren belgeleri göstermek zorundasınız.
Gelir durumuna göre gösterilmesi gereken belgeler:
Özel sektör çalışanları: Maaş bordrosu, SGK dökümü, ikamet belgesi, iş yeri imza sirküsü, tapu fotokopisi, varsa ek gelir belgesi
Kamu çalışanları: Maaş bordrosu, ikamet belgesi, tapu fotokopisi, varsa ek gelir belgesi
Emekliler: Emekli aylık dökümü, ikamet belgesi, tapu fotokopisi, varsa ek gelir belgesi
İş yeri sahipleri: Güncel vergi levhası, imza sirküleri, oda kayıt belgesi, bilanço ve gelir tablosu, ticaret sicil gazetesi ve tapu fotokopisi